Geschiedenis

Persbureau van Eijndhoven wordt in 1941 opgericht door Martien van Eijndhoven. Het bedrijf leidt hij, samen met zijn vrouw Mien, vanachter de keukentafel in hun woonhuis aan de Oeverstraat in Tilburg.  In het begin levert Martien foto’s aan het Nieuwsblad van het Zuiden (het huidige Brabants Dagblad), het sportblad Marathon, en diverse landelijke dagbladen, waar onder De Telegraaf. Persbureau van Eijndhoven is een echt familiebedrijf. Zoons Tiny en Jan, helpen na school en in het weekend een handje mee en stappen na een aantal jaar definitief in het bedrijf.

In de jaren zestig breidt Persbureau van Eijndhoven de werkzaamheden uit. Het NTS Journaal (het huidige NOS Journaal) vraagt - naar aanleiding van de eerste grote bankoverval in Nederland (Tilburg, 1965) - Persbureau van Eijndhoven om bewegende beelden (op film) te leveren. Vanaf dat moment worden verslagen van branden en ongelukken in de regio gedraaid voor het Journaal.

Als in de jaren zeventig film wordt vervangen door video loopt Persbureau van Eijndhoven voorop in het vervangen van de (film)apparatuur door videocamera’s.

In de jaren tachtig, wanneer de NTS inmiddels NOS heet, nemen de werkzaamheden voor het Journaal steeds meer toe. Wat regionaal was, is nu landelijk. Tiny en Jan reizen regelmatig naar het buitenland in opdracht van het NOS Journaal. Persbureau van Eijndhoven krijgt een eigen studio met montagefaciliteiten en een zendmast om live kruisgesprekken naar Hilversum te kunnen zenden. Op 28 januari 1986 explodeert de Challenger Space Shuttle direct na de lancering. Hierbij komen alle astronauten om het leven en een zeer geëmotioneerde Wubbo Ockels verslaat het drama live vanuit de studio in Tilburg.

Begin jaren negentig blijkt de studio in het woonhuis te klein en verhuist Persbureau van Eijndhoven naar een nieuw en groter pand. Hier is ruimte voor een groter kantoor, edit-suites en een grote studio met zowel faciliteiten voor fotografie als video-opnamen. Nu kunnen niet alleen items voor het Journaal, maar ook bedrijfsfilms, commercials, mediatrainingen en voice-overs opgenomen en gemonteerd worden. Vanaf 1992 is de kleinzoon van Martien – Jeroen, de zoon van Tiny - ook werkzaam voor Persbureau van Eijndhoven en is daarmee de derde generatie die tot het bedrijf toetreedt.

In 2005 opent Persbureau van Eijndhoven een nieuw filiaal. Vanuit Rotterdam zijn twee cameramensen inzetbaar voor o.a. het NOS Journaal. Daarnaast is het team van fotografen niet alleen actief voor het Brabants Dagblad en De Telegraaf, maar ook voor bijvoorbeeld De Efteling, Amphia Ziekenhuis en Renova Group.

Persbureau van Eijndhoven viert in 2011 haar 70 jarig bestaan met het opzetten van een beeldbank. Die wordt dagelijks met nieuwe foto’s geüpdate, maar ook aangevuld met gedigitaliseerde beelden uit het rijke archief.